Pare Jofrè S. Vicent Ferrer, VALENCIA

Pare Jofrè S. Vicent Ferrer. DC ANYS AMB VALÈNCIA

Joan Gilabert Jofré
Infotaula de persona servent de Déu Joan Gilabert, o
beat Pare Jofré

Biografia

Naixement Joan Gilabert, de malnom Jofré
24 juny 1350
València
Mort 18 maig 1417 (66 anys)
Monestir de Santa Maria del Puig
Sepultura Monestir de Santa Maria del Puig

Dades personals
Religió Església Catòlica
Conegut per fundador de l'Hospital dels Folls de València, primera institució psiquiàtrica del món

Activitat
Ocupació frare
Orde religiós mercedaris
religiós
Celebració Església Catòlica Romana (culte local a València)
Beatificació venerat des de la seva mort, considerat beat per l'església espanyola, però no beatificat oficialment
Canonització en procés
Pelegrinatge el Puig
Festivitat 18 de maig

Iconografia hàbit mercedari, amb un jove (el foll) al costat, acollint-lo; amb uns plànols a la mà (de l'hospital)

Joan Gilabert Jofré (València, 24 de juny del 1350 - el Puig de Santa Maria, 18 de maig del 1417), també conegut per Pare Jofré, va ser un religiós mercedari que promogué l'erecció de l'Hospital dels Folls de València o Hospital dels Innocents, el primer hospital psiquiàtric del món i origen del futur Hospital General Universitari de València. Promogué la veneració de la Mare de Déu dels Desemparats.

Fundació de l'Hospital

El 24 de febrer de 1409, el frare es dirigia des del convent a la Catedral de València, on havia de predicar el sermó del diumenge de Quaresma. De camí, advertí que un grup de canalla cridava i colpejava, burlant-se'n, a un noi boig mentre cridaven "Al boig! Al boig!". El pare Jofré, commogut per l'escena, recriminà als nois el seu acte, mentre donava empara al foll i el duia al convent mercedari. Al sermó a la Catedral va parlar del fet i de la necessitat de donar ajut a qui pateix trastorns mentals, evitant la "persecució irracional, tant més crudel com més innocents, impotents i irresponsables en són les víctimes".

Arran d'aquest sermó i altres accions posteriors, Bernat Andreu, Llorenç Salom i altres prohoms, amb el consentiment del jurats de la ciutat, van adquirir unes cases i horta properes a la porta de Torrent per a bastir-hi un hospital per als folls. S'erigí així l'Hospital dels Innocents o Hospital del Folls de València, obert el 9 de juny de 1409 on hom intentà per primera vegada d'aplicar mètodes curatius a uns pacients que fins aleshores es consideraven endimoniats. En 1512, l'hospital reuní els altres centres hospitalaris de la ciutat de València, esdevenint hospital general.

A l'entrada hom col·locà una imatge de la Mare de Déu que van deixar, segons la llegenda, tres pelegrins que hi havien demanat hostatge: era l'anomenada Mare de Déu dels Folls, Innocents i Desemparats que, en poc temps i amb la darrera de les denominacions, esdevindrà patrona de València: la Mare de Déu dels Desemparats.

Veneració

El pare Jofré va morir en llaor de santedat i, des del mateix moment de la seva mort, el seu sepulcre va ser venerat com el d'una persona santa. Aquest culte va ser permès per la diòcesi i la Santa Seu. El segle xviii s'inicià la causa de beatificació, però la Guerra de Successió n'impedí la continuació. La Guerra del Francès i la Guerra civil espanyola van interrompre de nou les causes que, en ambdós moments, s'havien tornat a iniciar. La crema del convent del Puig en 1936 va fer que s'hagués de tornar a reelaborar l'expedient, que es va reiniciar els anys seixanta del segle XX.

El 2007 s'acabà l'expedient i, seguint la via de portar als altars les persones que han rebut un culte immemorial, és fàcil que sigui santificat properament. En atenció a aquest culte no oficial, el calendari litúrgic espanyol celebra la festa del beat Joan Gilabert el 18 de maig, aniversari de la seva mort
(13 de Mayo de 2018)