Torres Venecianes, BARCELONA

Les Torres Venecianes (formalment anomenades Torres d'accés al recinte de l'Exposició de 1929) són dues torres situades a l'avinguda de la Reina Maria Cristina amb la intersecció amb Plaça d'Espanya a Barcelona. Hi ha una torre a cada banda del carrer.

Les torres tenen una alçada de 47 metres, amb 7,2 metres d'intersecció de la base quadrangular.[1] La secció del peu de les torres està construïda amb pedra artificial, la secció principal amb maons rojos, i la secció superior és una galeria amb vistes feta amb pedra artificial també, i la torre està coronada amb un sostre de coure piramidal. Van ser modelades seguint l'estil del campanar de Sant Marc a Venècia.[2] La tria de materials poc nobles es devia a l'estil de l'època de l'arquitectura noucentista, ja que aquestes torres estava previst que fossin desconstruïdes una vegada finalitzada l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Fou l'arquitecte Ramon Reventós qui les acabà dissenyant i fent construir en el període de 1927 a 1929, com a part del redesenvolupament de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Reventós va estar també involucrat amb altres nombrosos projectes de l'exhibició, com el Teatre Grec i el museu Poble Espanyol a la proximitat de la muntanya de Montjuïc.

Les torres tenen una funció purament ornamental, per marcar l'entrada al districte de l'exhibició, conegut com a Fira de Barcelona, i l'inici de la gran avinguda que condueix al palau Nacional de Montjuïc, on s'hi situa el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Originalment les torres estaven obertes al públic, el qual podia pujar-hi per les escales internes per dirigir-se a les galeries amb vistes. Però actualment estan tancades, tot i que es va fer una excepció el 25 i 26 d'octubre de 2014, que es van obrir al públic durant el festival d'arquitectura 48h Open House.[4][5] La torre oest, al llarg dels anys, havia centralitzat els controls per dirigir el joc de llum i aigua de les fonts de Montjuïc, i a l'altra s'hi van ubicar sirenes per avisar d'alguna possible emergència.

Les torres estan registrades i protegides estructuralment per ordre de l'ajuntament de Barcelona, amb un nivell de protecció de B: B, com a estructura d'interès local dins el Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.

Estava previst que, a finals del 2013, les torres rebessin un procés intens de restauració, amb un cost aproximat llavors de 703.750€.[1] Amb aquest procés es va permetre eliminar l'enxarxat que s'havia situat en les galeries amb vistes per atrapar qualsevol despreniment de les seccions més danyades.[3] Aquestes obres no preveien cap canvi constructiu ni d'ús de l'edificació, ja que es tractava d'edificis protegits.[7] Aquestes obres de restauració s'iniciaren a l'octubre de l'any 2013 i es preveia la finalització cap al mes de gener de 2014, amb un cost previst finalment de 472.000€.