Principio de la Avenida del Primado Reig, VALENCIA

La Avenida del Primado Reig tiene su inicio en la Avenida de la Constitución - Doctor Peset Aleixandre, y finaliza en la Avenida de Cataluña.

Quién fue el Primado Reig y por qué tiene una avenida tan importante en Valencia

Fue arzobispo de Valencia en el momento de la coronación de la Virgen de los Desamparados en mayo de 1923 con la presencia de los Reyes de España Don Alfonso y Dª Victoria Eugenia. El nombramiento de Enrique Reig y Casanova como arzobispo de Valencia el 22 de abril de 1920 fue acogido con gran alegría por todos los valencianos, ya que desde 1813 en que falleció el arzobispo Joaquín Company, no había habido un prelado que fuera natural de las tierras valencianas.

El nuevo Arzobispo había nacido en la misma Ciudad de Valencia, contrajo matrimonio y se dedicó a la abogacía. Al fallecer su esposa en el cólera morbo de 1885, decidió hacerse sacerdote. Años más tarde fue obispo en Barcelona, posteriormente fue nombrado arzobispo de Valencia, tomó posesión de la Diócesis por medio del arcipreste de la Catedral, Mariano Herrera Sanz, el 24 de junio de 1920. Tres días después hizo su entrada en la ciudad de Valencia.

Durante los tres escasos años que rigió el Arzobispado, el arzobispo Reig y Casanova visitó gran parte de la Diócesis, fomentó las misiones populares como medio de recristianización de los pueblos. Preocupado por el problema social que afectaba a la sociedad, fundó la Acción Popular y orientó a los sacerdotes en su actuación en las obras sociales. A este fin reunió en junio de 1923 a los sacerdotes dedicados a este apostolado en asamblea. El Papa Pío XI lo creó cardenal con el título de San Pedro in Montorio el 11 de diciembre de 1922, y tres días después fue preconizado arzobispo de Toledo. Después de estos nombramientos aún permaneció en Valencia hasta mediados del año siguiente en que tomó posesión de la Diócesis Primada. Pudo con ello coronar canónicamente a la Virgen de los Desamparados en mayo de 1923, en medio de grandes festejos. Poco tiempo estuvo ejerciendo el ministerio episcopal en Toledo, ya que falleció el 25 de agosto de 1927.

Avinguda del Primat Reig

Tipus avinguda
Epònim Enric Reig i Casanova

Situació
Entitat territorial administrativa València
Inici Avinguda del Doctor Joan Baptista Peset i Aleixandre
Fi Avinguda de Catalunya

39° 29′ 03″ N,
0° 21′ 48″ O

L'avinguda del Primat Reig és una via urbana de València. Està situada entre l'avinguda del Doctor Peset i Aleixandre a l'oest i l'avinguda de Catalunya a l'est.

Fita amb el carrer de Sagunt, l'avinguda de la Constitució, l'avinguda d'Alfauir, els carrers d'Alboraia, Almassora, del Doctor Vicent Zaragozá, de Dolores Marqués, d'Emili Baró, del Doctor Gómez Ferrer, i l'avinguda de Catalunya.

Fa divisòria al nord amb els districtes de Rascanya (barri d'Orriols) i de Benimaclet i al sud amb els districtes de La Saïdia (barris de Sant Antoni i de la Trinitat) i del Pla del Real (barris de Jaume Roig i de la Ciutat Universitària) al sud.

Nom

Està dedicada al cardenal valencià Enric Reig i Casanova, que fou arquebisbe de Barcelona, de València i finalment de la seu primada de Toledo, raó per la qual va ser nomenat Arquebisbe Primat de Toledo.

Història

L'avinguda transcorre de forma rectilínia sobre 2,20 km de l'antic Camí de Trànsits, segona circumval·lació de la ciutat de València.

A l'extrem Nord-oest, a l'encreuament amb l'actual avinguda de la Constitució estava situada la caseta del "fielato", nom popular de les casetes on es feia el cobrament de les taxes municipals pel trànsit de mercaderies a tots els visitants que volien entrar a la ciutat per l'antic Camí Reial de Morvedre.

El seu traçat travessa vells camins d'horta com ara l'antiga Senda d'Els Orriols (propera a l'actual carrer del Pare Viñas), el Camí Vell d'Alboraia (proper a l'actual Avinguda d'Alfauir) i el Camí de Vera (proper a l'actual carrer de la Guàrdia Civil).

Elements importants

A l'inici de l'avinguda hi trobem el Col·legi Salesià-Sant Antoni Abat i el vell barri Don Bosco als carrers Sant Joan Bosco i Pare Viñas.

Cap a la meitat de l'avinguda es troba al vessant nord la zona sud de l'antic poble de Benimaclet, ara conformat en districte i barri de la ciutat de València.

A la fi de l'avinguda hi trobem al vessant sud les pistes esportives, facultats i aularis del Campus de Blasco Ibáñez de la Universitat de València, que formen part del barri Ciutat Universitària.

Transports

Hi ha una parada de tramvia amb el nom de Primat Reig corresponent a la línia 4 i a la línia 6 de MetroValencia, però és situada al proper carrer de Cofrents.

L'Estació de Benimaclet també es troba molt a prop de l'avinguda (a l'encreuament entre els carrers del Doctor Vicent Zaragozá i d'Emilio Baró) i disposa de connexió en superfície amb les esmentades línies 4 i 6 de tramvia i la Línia 3 del metro de València que té l'estació soterrada.

Tota l'avinguda és travessada per nombroses línies dels autobusos municipals de l'EMT, entre elles les línies 89 i 90 que fan el recorregut Circular per la Ronda Trànsits.
(17 de Noviembre de 2021)